Haugen Jesus sa Gå nå du Maria Jeg orker ikke mer.. 1 Mari Boine, Liv Hanne Haugen Foto Nicolas Tourrence

Jesus sa; Gå nå du Maria, jeg orker ikke mer.

Jesus er sliten, han har jobbet hardt og lenge for menneskeheten. Hva er vel mer naturlig enn å spørre Maria, hans mest trofaste og innviede disippel gjennom alle tider, for en hjelpende hånd?

Premiere: Dansens Hus, 11. oktober 2008.

Med utgangspunkt i den bibelske kvinneskikkelsen Maria, slik beskrevet i de gnostiske skriftene, møtes artisten Mari Boine og dansekunstner Liv Hanne Haugen på scenen. Begge må trå utenom egne komfortsoner og uttrykk for å lokke Maria med på banen igjen…

  • En nordnorsk åpenbaring, En sjelden gang spør man seg selv: hva har jeg sett? Mari Boine og Liv Hanne Haugen går i vakkert tospann om noe helt spesielt. [ ] de vil snakke til det som ikke har ord. Til det som ligger utenfor oss, inni oss. Ja, sjelen… Boine og Haugen har åpnet for det magiske og vakre.

    Aftenposten
  • Sammen utfyller de hverandre [ ..] Det er en forestilling som er vanskelig å beskrive med ord, men som setter seg på huden. De bruker begge sine kraftfulle evner om hverandre. Haugens fysiske utfoldelser i storslått dans er akkompagnert av Mari Boines særegne vokalstrofer, både på engelsk, samisk og norsk. Boines sang alene gir publikum gåsehud, mens Haugens dans blir et visuelt holdepunkt og en uro som skaper dynamikk og kontraster i forestillingen.

    Østlandets Blad

Mari må danse, Liv Hanne må synge, dermed avdekkes også gråsonene mellom disse to uttrykkene, som er uløselig knyttet til hverandre. Litt etter litt kommer Maria til syne: i den febrilske moren, jagende i ring med brystpumpe og hårspray, i den rasende kvinnen som nekter å være noens ‘healing princess’ og i en brilledame som endelig slipper ut bevegelsen.

Forestillingen berører heller det rituelle enn det religiøse og ikke uten humor skildres kvinnen av idag, mens parallellene trekkes 2000 år tilbake i tid.

Med på scenen er tre musikere fra Mari Boine Band, samt en roterende lysinstallasjon av den prisbelønte belgiske billedkunstneren Lawrence Malstaf. Regissøren Indra Lorentzen har satt sitt preg på forestillingen gjennom de særegne møtepunktene mellom tekst, bevegelse og sang.

Info

Konsept og ide: Liv Hanne Haugen og Mari Boine
Komposisjoner og sang: Mari Boine
Koreografi og dans: Liv Hanne Haugen
Regi: Indra Lorentzen
Installasjon og lys: Lawrence Malstaf
Musikere: Gunnnar Aug land, Ole-Jørn Myklebust, Bjørn-Charles Dreyer
Lydlandskap: Charo Calvo
Kostymerådgiving: Aili Strømsted
Produksjon og kunstnerisk veiledning: Anne Katrine Haugen, Haugen Produksjoner
Lengde: 60 min.
Målgruppe: Ungdom og voksne
Språk: Norsk, samisk, engelsk
Antall forestillinger: 8
Antall publikum: 600

Oppkjøpt av Akershus teater for turne september 2010; Lørenskog, Agder teater, (Kristiansand), Kolbotn, Bærum og Nøtterøy. Vist under Festspillene i Nord-Norge juni 2011.
Støttet av: Norsk Kulturråd, Sametinget og Fond for Lyd og Bilde.